Stichting VALK is een relatief kleine instelling en wij streven naar een persoonlijk, op u gerichte wijze van werken. In onze zorg staat u centraal. Ons team is gedreven, warm en daadwerkelijk betrokken. Wij werken volgens de nationale zorgstandaarden zoals beschreven in de GGZ richtlijnen. Onze behandelaren werken volgens wetenschappelijk bewezen behandelingen. Vanwege de betrokkenheid van de Universiteit Leiden heeft Stichting VALK wetenschappelijk onderzoek bewezen hoog in het vaandel staan.
Om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw behandeling door uw zorgverzekeraar bij Stichting VALK dient u door uw huisarts naar ons doorverwezen te worden. Een overzicht van de zorgverzekeraars waar Stichting VALK een contract mee heeft gesloten waardoor uw behandeling volledig vergoed wordt - afgezien van uw eigen risico - kunt u terugvinden onder ‘vergoeding’. Wanneer u kiest voor particuliere financiering van uw behandeltraject dan vindt u op deze pagina onze tarieven terug. Voor de huidige tarieven en een overzicht van verzekeraars waar wij contracten mee hebben kijkt u op de pagina 'vergoeding'.
Stichting VALK behandelt volwassenen en jongvolwassenen.
Stichting VALK maakt gebruik van ZorgDomein. Indien van toepassing wordt verzocht eerdere dossiervorming toe te sturen of uw patiënt dit mee te laten nemen naar het intakegesprek bij Stichting VALK. In geval van aanmeldklacht specifieke fobie, gaarne uitvraag naar eventuele co-morbide problematiek gezien het feit specifieke fobie niet vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar.
Na diagnostiek en terugkoppeling van het behandelplan aan cliënt wordt de verwijzer inzake de bevindingen en behandelbeloop geïnformeerd.
Overzicht procedure:
Voordat het traject start heeft u een doorverwijzing nodig van uw huisarts, deze kan bij voorkeur digitaal via ZorgDomein naar ons verzonden worden. Op basis van de verwijzing en een aanmeldformulier voeren wij al een eerste check uit om te kijken of ons hulpaanbod past bij uw hulpvraag.
Wij kunnen u op onze wachtlijst plaatsen wanneer:
- Ons aanmeldteam uw aanmeldingsformulier beoordeelt heeft en uw hulpvraag passend is bevonden binnen ons hulpaanbod.
- En wij de verwijzing binnenkrijgen via ZorgDomein. Indien u geen verwijzing heeft kunt u het traject ook particulier betalen.
Vervolgens neemt Ilse of Marijke van ons secretariaat contact met u op om u up de wachtlijst te plaatsen. Voor onze actuele wachtlijst kijkt u op de pagina wachttijden.
Wanneer er ruimte is voor het intake gesprek zal ons secretariaat weer contact met u opnemen om dit in te plannen. Wanneer het intakegesprek staat ingepland ontvangt u een e-mailbericht van Stichting VALK met een link naar een aantal vragenlijsten om alvast een beeld te krijgen van u als persoon achter de klacht en een eerste inschatting te maken van het best bij u passende behandeltraject bij Stichting VALK.
Het eerste gesprek is het intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om goed te kijken wat precies de klachten zijn die meespelen en of er wellicht ook onderliggende klachten zijn. Dit gesprek vindt 1 op 1 plaats met een van onze behandelaren. Aan de hand hiervan wordt samen met u een behandelplan op maat gemaakt. In dit behandelplan wordt besproken of en hoe veel individuele therapie sessies er naar verwachting nodig zijn en welke therapiemethode ingezet zal gaan worden. Het intakegesprek duurt ongeveer 90 minuten en kan plaatsvinden op ons kantoor in Leiden of wanneer u dit wilt ook digitaal via beeldbellen (Blended behandelen).
Aan het einde van het intakegesprek zal de behandelaar een indicatie geven van het aantal sessies en zal samen gekeken worden naar welke therapievorm het beste bij u en uw klachten past. Indien passend bij uw klachten wordt er gekozen voor een kortdurende generalistische behandeling.
Samen met u worden er behandeldoelen opgesteld welke ook gedurende de behandeling geëvalueerd zullen worden om te kijken of we op de goede weg zitten. Hierin gaan wij uit van uw eigen kracht en proberen we u zo goed en snel mogelijk weer zelfstandig op weg te helpen met de juiste handvaten. Wanneer er meerdere klachten meespelen die met elkaar samenhangen is er vaak een wat langer traject nodig. Ook hiervan probeert de behandelaar na de intake een inschatting te maken. Het leveren van goede zorg is onze belangrijkste prioriteit.
De behandeling kan meestal binnen 3 weken na het intake gesprek starten. Dit kan op uw verzoek zowel op onze locatie in Leiden, digitaal, of middels een combinatie hiervan, dit geldt voor alle behandelmethoden. U plant na het intake gesprek samen met uw behandelaar vervolgafspraken in voor de behandelsessies. Deze sessies duren ± 60 minuten (50 minuten directe tijd, 10 minuten verslaglegging voor de behandelaar).
Bij zelfbeeldproblematiek bieden wij ook een COMET groepsbehandeling aan.
CGT leert u via oefeningen en opdrachten anders te denken en te doen. Dit vermindert uw klachten. Het geeft handvatten waarmee u problemen in de toekomst beter aan kunt. CGT is de aanbevolen behandeling voor veel psychische klachten. De behandeling wordt uitgevoerd conform de meest recente richtlijnen binnen de GGZ.
“Exposure” betekent blootstelling. Exposure therapie wordt vaak ingezet bij angststoornissen waarbij situaties vermeden worden. Door met de juiste handvatten de gevreesde situatie toch aan te gaan, in het echt (in vivo) of imaginair (in vitro), nemen angstklachten af.
Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Deze therapie wordt vaak ingezet bij onderliggend trauma (PTSS).
Schematherapie is een vorm van psychotherapie voor mensen met psychische stoornissen, zoals een persoonlijkheidsstoornis of een vaak terugkomende depressie. Schematherapie helpt u de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit uw jeugd op uw patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. U leert voelen wat uw behoeften zijn en leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen uw gedrag, maar veranderen ook uw gedachten en gevoelens. Bij Stichting VALK kunnen we schematherapie enkel inzetten bij cluster C problematiek.
VRET is een vorm van cognitieve gedragstherapie voor specifieke angsten waarbij we gebruik maken van een virtual reality bril. Het doel is om u stapsgewijs bloot te stellen aan situaties waarvoor u bang bent, om zo de angsten langzaamaan te verminderen.
voor zelfbeeldproblematiek: “Ik ben waardeloos”, “ik ben lelijk”, “ ik ben niet goed genoeg”, Dit zijn allemaal gedachten die maken dat iemand een negatief zelfbeeld kan hebben. COMET is een behandeltechniek die helpt bij het verbeteren van dit negatieve zelfbeeld en bij het verkrijgen van een positiever en realistischer zelfbeeld.
Al onze behandelingen kunnen plaatsvinden op onze locatie in Leiden, maar ook digitaal via beeldbellen of een combinatie van beiden. Dit noemen we blended behandelen. Voordelen van beeldbellen zijn dat er geen sprake meer is van reistijd, de drempel van aanmelding kan lager zijn en u kunt online werken aan opdrachten tussen de afspraken in. Een ander voordeel is dat de behandeling plaatsvindt in de thuissituatie, daar waar u de klachten ervaart. Zo kan bijvoorbeeld een partner, vriend of vriendin eerder deelnemen aan een gesprek. En de exposure in vivo (blootstelling aan de angst) kan worden geoefend daar waar u de angst ervaart, waarbij uw therapeut digitaal ondersteuning kan bieden. U kunt samen met uw behandelaar kijken of dit voor u ook mogelijk is. Wij werken met beveiligde beeldbelplatformen die voldoen aan de AVG wetgeving zodat uw privacy altijd gewaarborgd blijft.
We hechten er bij Stichting VALK veel waarde aan dat zowel voor haar cliënten als voor de behandelaren het beloop en het resultaat van de behandeling inzichtelijk wordt gemaakt. Daarom zetten we verschillende middelen in zoals Routine Outcome Monitoring (ROM); het in kaart brengen van behandeluitkomsten door afname van (klachtgerichte)vragenlijsten. Enkele voorbeelden van vragenlijsten die bij Stichting VALK worden afgenomen zijn de SQ-48 en de CQI-index. Daarnaast kunnen de behandelaar en cliënt er gezamenlijk voor kiezen om per sessie te evalueren wat de behandelsessie voor de cliënt betekend heeft aan de hand van een aantal korte vragen. Tot slot vinden op structurele basis evaluatiegesprekken plaats tussen cliënt en (hoofd)behandelaar.
design: