Werkwijze

Stichting VALK is een relatief kleine instelling en wij streven naar een persoonlijk, op u gerichte wijze van werken. In onze zorg staat u centraal. Ons team is gedreven, warm en daadwerkelijk betrokken. Wij werken volgens de nationale zorgstandaarden zoals beschreven in de GGZ richtlijnen. Onze behandelaren werken volgens wetenschappelijk bewezen behandelingen. Vanwege de betrokkenheid van de Universiteit Leiden heeft Stichting VALK wetenschappelijk onderzoek bewezen hoog in het vaandel staan.


Om in aanmerking te komen voor vergoeding van uw behandeling door uw zorgverzekeraar bij Stichting VALK dient u door uw huisarts naar ons doorverwezen worden. Een overzicht van de zorgverzekeraars waar Stichting VALK een contract mee heeft gesloten waardoor uw behandeling volledig vergoed wordt - afgezien van uw eigen risico - kunt u terugvinden onder ‘vergoeding’. Wanneer u kiest voor particuliere financiering van uw behandeltraject dan vindt u op deze pagina onze tarieven terug. Voor de huidige tarieven en een overzicht van verzekeraars waar wij contracten mee hebben kijkt u op de pagina 'vergoeding'.


Stichting VALK behandelt volwassenen en jongvolwassenen, zowel binnen de kaders van de Basis GGZ als de Specialistische GGZ. De intensiteit en complexiteit van uw klachten alsmede de verwijsbrief van uw huisarts bepalen of u binnen de Basis GGZ of Specialistische GGZ wordt behandeld. Stichting VALK heeft ook voor kinderen met angstproblematiek een geschikt hulpaanbod. Stichting VALK heeft echter geen contract met de landelijke gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de financiering van psychologische zorg voor minderjarigen. Dit betekent dat de zorgkosten in eerste instantie particulier dienen te worden bekostigd.

Voor verwijzers

Stichting VALK maakt gebruik van ZorgDomein. Indien van toepassing wordt verzocht eerdere dossiervorming toe te sturen of uw patiënt dit mee te laten nemen naar het intakegesprek bij Stichting VALK. In geval van aanmeldklacht specifieke fobie, gaarne uitvraag naar eventuele co-morbide problematiek gezien het feit specifieke fobie niet vergoed wordt vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar.


Na diagnostiek en terugkoppeling van het behandelplan aan cliënt wordt de verwijzer inzake de bevindingen en behandelbeloop geïnformeerd.


Overzicht procedure:

  • Psychodiagnostische screening gevolgd door een intakegesprek met psycholoog.
  • Terugkoppeling psychodiagnostische screening en terugkoppeling behandelrationale.
  • Start van de behandeling uitgevoerd door betrokken psycholoog.
  • Aanvullende diagnostiek, groepstherapeutisch behandelaanbod of betrekken (zorg)netwerk rond cliënt op indicatie.
  • Evaluatie behandeluitkomsten middels Routine Outcome Monitoring (ROM) en middels twee maandelijks terugkerende evaluatiegesprekken.
  • Afronding behandeling.

Hoe ziet een behandeling er uit?

Voordat het traject start heeft u een doorverwijzing nodig van uw huisarts, deze kan bij voorkeur digitaal via ZorgDomein naar ons verzonden worden. Op basis van de verwijzing voeren wij al een eerste check uit om te kijken of ons hulpaanbod past bij uw hulpvraag. Wanneer wij de verwijzing binnenkrijgen via ZorgDomein plaatsen wij u op de wachtlijst. Vervolgens neemt Ilse of Marijke van ons secretariaat contact met u op om een intake in te plannen. Voor onze actuele wachtlijst kijkt u op de pagina wachttijden.

 

Wanneer het intakegesprek staat ingepland ontvangt u een e-mailbericht van Stichting VALK met een link naar een aantal vragenlijsten om alvast een beeld te krijgen van u als persoon achter de klacht en een eerste inschatting te maken van het best bij u passende behandeltraject bij Stichting VALK.


Intakegesprek

Het eerste gesprek is het intakegesprek. Dit gesprek is bedoeld om goed te kijken wat precies de klachten zijn die meespelen en of er wellicht ook onderliggende klachten zijn. Dit gesprek vindt 1 op 1 plaats met een van onze behandelaren. Aan de hand hiervan wordt samen met u een behandelplan op maat gemaakt. In dit behandelplan wordt besproken of en hoe veel individuele therapie sessies er naar verwachting nodig zijn en welke therapiemethode ingezet zal gaan worden. Het intakegesprek duurt ongeveer 90 minuten en kan plaatsvinden op ons kantoor in Leiden of wanneer u dit wilt ook digitaal via beeldbellen (Blended behandelen).


Behandeling

Aan het einde van het intakegesprek zal de behandelaar een indicatie geven van het aantal sessies en zal samen gekeken worden naar welke therapievorm het beste bij u en uw klachten past. Indien passend bij uw klachten wordt er gekozen voor een kortdurende generalistische behandeling.

Samen met u worden er behandeldoelen opgesteld welke ook gedurende de behandeling geëvalueerd zullen worden om te kijken of we op de goede weg zitten. Hierin gaan wij uit van uw eigen kracht en proberen we u zo goed en snel mogelijk weer zelfstandig op weg te helpen met de juiste handvaten. Wanneer er meerdere klachten meespelen die met elkaar samenhangen is er vaak een wat langer traject nodig. Ook hiervan probeert de behandelaar na de intake een inschatting te maken. Het leveren van goede zorg is onze belangrijkste prioriteit.

Wij hebben een samenwerking met:

Behandel-

methoden

De behandeling kan meestal binnen 3 weken na het intake gesprek starten. Dit kan op uw verzoek zowel op onze locatie in Leiden, digitaal, of middels een combinatie hiervan, dit geldt voor alle behandelmethoden. U plant na het intake gesprek samen met uw behandelaar vervolgafspraken in voor de behandelsessies. Deze sessies duren ± 60 minuten (50 minuten directe tijd, 10 minuten verslaglegging voor de behandelaar).

Bij Stichting VALK behandelen we klachten middels inzet van wetenschappelijk bewezen behandelmethodieken zoals:


Voor vragen over ons behandelaanbod kunt u altijd terecht bij ons secretariaat.
Bel of mail ons gerust, we helpen u graag verder.


Evaluatie

We hechten er bij Stichting VALK veel waarde aan dat zowel voor haar cliënten als voor de behandelaren het beloop en het resultaat van de behandeling inzichtelijk wordt gemaakt. Daarom zetten we verschillende middelen in zoals Routine Outcome Monitoring (ROM); het in kaart brengen van behandeluitkomsten door afname van (klachtgerichte)vragenlijsten. Enkele voorbeelden van vragenlijsten die bij Stichting VALK worden afgenomen zijn de SQ-48 en de CQI-index. Daarnaast kunnen de behandelaar en cliënt er gezamenlijk voor kiezen om per sessie te evalueren wat de behandelsessie voor de cliënt betekend heeft aan de hand van een aantal korte vragen. Tot slot vinden op structurele basis evaluatiegesprekken plaats tussen cliënt en (hoofd)behandelaar.

Share by: