Deze week heeft Stichting VALK voor het 2e jaar op rij het Gouden Randje gewonnen!

Daarmee hebben wij volgens Stichting Keurmerk in de Basis GGZ de beste klantenwaardering 🙂 Daar zijn we heel trots op!
Vorig jaar ontvingen we daarvoor een gouden ananas, dit jaar een print met, jawel, een Gouden Rand.

117355063_3694470323915669_8993070531039635658_o
117133839_3694470347249000_4203715180731624783_o
117333706_3694470150582353_7580660772590446737_o

Stichting VALK is weer in de lucht!

Gisteren heeft er een eerste ‘opfristraining’ plaatsgevonden waarbij (oud)cliënten hun vliegtechnische kennis konden bijspijkeren en konden oefenen met vliegen in één-motorig vliegtuig. Uiteraard onder begeleiding van een van onze KLM-vliegers en een VALK-therapeut. Stel je nou toch eens voor dat je van dat uitzicht zou kunnen genieten. U ziet op één van de foto’s Therapeut Drs. Imke Grootenhuis en KLM-Piloot Edwin van Rij bij een éénmotorig vliegtuig tijdens een opfristraining van Stichting VALK.

107886174_3612895822073120_3386481517692362975_n
107810509_3612895972073105_4284632381170842177_n
107836051_3612896022073100_4915447901311730503_n
Vlog #3: Weetjes over de Dreamliner
Vlog #2: Leegte op Schiphol...en wat als er een gat in de motor zit?!
Vlog #1: vragen over onderhoud, veiligheid en beleving van piloten in coronatijd. De allereerste VALK-vlog in online! Vanuit de onderhoudshangar van KLM. Bekijk hem snel en volg ons direct! Meer filmpjes zullen volgen.
Corona en ziekte angst; Hoe blijf ik mijn angst de baas?

Sinds het corona virus zijn we allemaal wat meer gericht op wat we zoal voelen in ons lijf. Hier worden we vanuit de overheid natuurlijk ook op gewezen (check hoe je je voelt, is er sprake van verkoudheidsklachten, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of zelfs verhoging, koorts en benauwdheid).
Hoewel het belangrijk is dat we hier aandacht aan besteden, kan het bij mensen met angst de klachten verergeren. In het bijzonder wanneer sprake is van hypochondrie (overmatige ziekteangst).
Bij Stichting VALK herkennen we dat sinds de uitbraak van het corona virus meer angstklachten worden gerapporteerd die met deze uitbraak te maken hebben. Met het doel jou hierbij vanuit onze expertise en ervaring zo goed mogelijk te ondersteunen, vind je hier een korte, maar gedetailleerde uitleg van het werkingsmechanisme bij (ziekte)angst. We sluiten af met enkele basale, maar zeer belangrijke adviezen hoe je het beste met (ziekte)angst om kunt gaan.
Wat is hypochondrie?
Hypochondrie is kort gezegd de angst om ziek te worden. Mensen met deze “ziekte angst” zijn vaak erg gefocust op wat zij voelen in hun lijf. Normale fysieke verschijnselen die iedereen wel eens voelt (hoofdpijn, hoesten, een snotneus, vermoeidheid, een steek, spierpijn etc.) worden al snel als iets rampzaligs geïnterpreteerd. Op dat moment ontstaat de overtuiging dat er iets ernstigs aan de hand moet zijn. Dit soort gedachten veroorzaken onherroepelijk angst.
Wanneer je nare gedachten hebt, bijvoorbeeld over het krijgen van corona en ernstig ziek worden, word je natuurlijk bang. Dit geldt voor ieder mens. Je lichaam gaat hier vervolgens op reageren met een fysieke reactie die ons in staat stelt om te vechten of vluchten wanneer we in gevaar zijn.
Ons lichaam is helaas niet in staat om het verschil te zien tussen echt gevaar en gevaar wat we bedenken. In beide gevallen word je bang en reageert je lijf. Wanneer je dus denkt aan ziek zijn ben je niet direct in gevaar maar zal je lijf wel zo reageren. Dit houdt in dat je hoger en sneller gaat ademen, je hart gaat sneller kloppen, je gaat spieren aanspannen en zweten.
Wanneer dit langer aanhoudt kun je licht in je hoofd worden, een droge mond krijgen, tintelingen voelen etc. Al deze fysieke verschijnselen horen bij angst en zijn geheel onschadelijk. Maar door iemand die last heeft van angstproblematiek of hypochondrie worden deze signalen van ons lichaam al snel verkeerd geïnterpreteerd (‘ik heb het benauwd’, ‘ik heb corona’, ‘er is echt iets mis met mij’, ‘ik beland vast op de IC’ etc.). Dit zorgt er vervolgens voor dat de angst enkel meer toeneemt en de fysieke verschijnselen aanhouden of intensiveren.
Het vele thuis zitten als gevolg van de maatregelen die zijn afgekondigd op dit moment helpt niet mee. Je bent hierdoor meer alleen met je eigen gedachten en hebt minder afleiding.

Wat kun je het beste doen?
Do’s
– Praat er over met vrienden, familie etc. Het helpt om je hart te luchten bij een ander. Zo kun je beter naar je eigen gedachten kijken. Hoe denkt een ander erover? Kloppen die nare gedachten misschien ook niet?
– Het kan niet anders dan dat je bang wordt wanneer je denkt dat je corona hebt en dat het mis gaat. Probeer te accepteren dat je lijf hier vervolgens op reageert en dat dit niet schadelijk is. De fysieke symptomen die hier bij horen zijn slechts een gevolg van de nare dingen die je bedenkt.
– Doe een ontspanningsoefening.
– Schrijf je gedachten eens op. In ons hoofd gaan gedachten razendsnel. Door ze op te schrijven vertraag je het denkproces en wordt het makkelijker om kritisch te kijken naar je eigen gedachten. Wat zou meer helpen om te denken? Maak eventueel gebruik van een rationele zelfanalyse zoals we die op Stichting VALK gebruiken.
– Eet gezond en drink weinig cafeïne houdende dranken zoals koffie en cola. Cafeïne heeft dezelfde werking in ons lijf als adrenaline. Het versterkt onrust in ons lijf.
– Beweeg voldoende. Zeker nu we meer thuis zitten en de sportscholen dicht zijn schiet dit er vaak bij in. Ga iedere dag toch even de deur uit, bijvoorbeeld om een rondje te wandelen.
– Ga bij aanhoudende klachten altijd even naar de huisarts of overleg telefonisch met de huisarts.
– Wanneer de klachten dusdanig zijn dat je er zelf niet uit lijkt te komen, zoek dan professionele hulp. Bij Stichting VALK kijken we samen naar hoe we je het beste kunnen helpen.
Don’ts:
– Ga je klachten niet googelen. Google geeft vaak veel verschillende oorzaken voor je klachten, van nietszeggend tot ongelofelijk ernstig. Een verkoudheid duidt bijvoorbeeld niet direct op corona, maar dit kan op internet door verhalen van anderen wel zo overkomen. Juist deze verhalen onthouden we en zo nemen negatieve gedachten toe.
– Volg niet alle nieuws updates. Nieuwssites hebben soms ieder kwartier wel een “corona update”. Door dit te lezen blijf je er continu mee bezig en is het moeilijk er wat afstand van te nemen. Kies 1 moment per dag waarin je het nieuws even kort doorneemt. Doe dit echter ook niet vlak voordat je gaat slapen om piekeren te voorkomen.
– Zorg ervoor dat je niet te veel gesprekken wijdt aan corona gerelateerde onderwerpen.
– Waak ervoor niet te veel ‘lege’ momenten op de dag te hebben waarin het piekeren gemakkelijk kan toeslaan.

cirkel
Videobellen en Privacy
videobellen
KIBG Keurmerk 2020
Het coronavirus (COVID-19) en Stichting VALK

“26 februari 2020

Het coronavirus (COVID-19) en Stichting VALK

Recent hebben de media bericht over besmettingsgevallen met het coronavirus binnen Europa. Stichting VALK biedt als onderdeel van haar behandelaanbod, gericht op de aanpak van vliegangst, begeleide therapeutische retourvluchten aan naar een Europese luchthaven.

Met onze constatering dat de berichtgeving in de media vragen oproept bij deelnemers aan de 2-daagse vliegtrainingen willen wij een toelichting geven op het beleid van Stichting VALK in relatie tot de verspreiding van het coronavirus.

Stichting VALK is nauwgezet op de hoogte van de berichtgeving in de media rond de verspreiding van het coronavirus. Daarnaast volgt Stichting VALK aandachtig de berichtgeving van autoriteiten op dit gebied. Dit zijn onder andere het RIVM en relevante (buitenlandse)overheden. Aanvullend laat Stichting VALK zich informeren door nationale en mondiale partijen in de luchtvaart zijnde onder andere de KLM, de ICAO (International Civil Aviation Organization) en de WHO (World Health Oganisation).

Op dit moment is er geen reden om af te zien van de reeds geplande Europese vliegbestemmingen in het kader van de 2-daagse trainingen. Geen van voornoemde informatiebronnen adviseert om deze bestemmingen met oog op besmettingsrisico te vermijden.

Aanvullend is het wellicht goed te noemen dat het bezoek van de Europese bestemming enkel een kort verblijf op de luchthaven van meestal een 30-tal minuten betekent. Men verblijft dus niet voor een langere tijd in het land van bestemming.

Mocht de berichtgeving en advisering inzake het vliegreisverkeer binnen Europa veranderen dan zal Stichting VALK hier direct op reageren en conform deze advisering handelen.

Bij eventuele vragen kunt u altijd contact opnemen met Stichting VALK via: 071 527 37 33.

Hopende u middels dit (nieuws)bericht voldoende te hebben geïnformeerd en met een vriendelijke groet namens het gehele team van Stichting VALK,

Teije Koopmans, directeur Stichting VALK”

Wilt u meer informatie omtrent het virus en de luchtvaart verwijzen wij u graag naar deze pagina van de KLM.

NIEUW!! Over vliegangst nu ook als luisterboek!

Over vliegangst en hoe je ervan afkomt, hét boek voor mensen die te kampen hebben met deze angstklacht is nu ook beschikbaar als luisterboek. Super handig voor mensen die weinig tijd hebben om met een boek op de bank te kruipen, beluisteren hem op weg naar werk in de auto of trein of… tijdens het vliegen?! Probeer het nu en gun uzelf een angstvrij leven!

Klik hier om te downloaden.

Icoon Oor
In 2020 zelf uw zorgverlener kiezen?

Wilt u ook in 2020 verzekerd zijn van goede zorg, let dan goed op bij het afsluiten van uw zorgverzekering voor het komend jaar. Hulp nodig? Met deze flyer van het onafhankelijke samenwerkingsverband voor psychologen P3NL kunt u uzelf nog beter laten informeren.

P3NL
Directie wisseling

Graag willen we als Bestuur van Stichting VALK de wisseling in Directie aankondigen die zal plaatsvinden per 31-1-2020.

De heer Dr. Lucas van Gerwen zal wegens pensionering na een zeer lange periode waarin hij de directie heeft gevoerd voor Stichting VALK terug treden.
Drs. Teije Koopmans zal hem in deze rol van Directeur opvolgen.

Lucas van Gerwen is vanaf het ontstaan dertig jaar geleden betrokken geweest bij de Stichting en we zijn hem zeer erkentelijk voor de toewijding en inzet die hij heeft getoond gedurende de verschillende fases van ontwikkeling van de Stichting. De Stichting heeft onder zijn leiding een gerenommeerde positie verworven in het behandelen van vliegangst.
De samenwerking met KLM Nederland, Schiphol Group alsmede de Universiteit Leiden heeft zich over de jaren heen ontwikkeld als uniek en bestendig.

We zijn verheugd dat klinisch psycholoog drs Teije Koopmans, die sinds twee jaar verbonden is aan de Stichting VALK zich bereid heeft verklaard om de rol als Directeur op zich te nemen. Hierbij zal Teije leiding geven aan het hooggespecialiseerde behandelteam van Stichting VALK dat samen met de bevlogen vrijwilligers cliënten helpt bij de aanpak van uiteenlopende angstproblematiek en in het bijzonder vliegangst.

Eerste nationale vliegangst weekend voor kinderen (en ouders)

Op 29 en 30 juni a.s. organiseren Stichting VALK en Luchtvaart Themapark Aviodrome samen het eerste officiële Vliegangst weekend speciaal voor kids (en ouders) met vliegangst, getiteld: Vliegen, waarom zou ik?

Het weekend bestaat uit interactieve workshops, waarbij er zorgvuldige aandacht is besteed aan de opbouw van het programma. Met de workshops van een dag kunt u een allround stappenplan doorlopen en uw kind en uzelf goed laten informeren over de manier om iets aan uw angsten te doen. De workshops worden verzorgd door ervaren vliegangst therapeuten van Stichting VALK, waaronder dr. Lucas van Gerwen en drs. Teije Koopman (de makers van het kinderboek Ik wil niet/wel vliegen) en er is een gastoptreden van een KLM-piloot die eveneens co trainer is bij Stichting VALK.
Heeft u een kind dat bang is om te vliegen òf bent u als ouder bang uw eigen angst “door te geven” aan uw kinderen?
Kom u dan op één van deze dagen laten informeren en ga met het hele gezin voor een vliegangstvrije vakantie!

Alle kinderen en ouders zijn welkom, de workshops zijn los te volgen bij aanschaf van een entreekaartje voor het Aviodrome. Overige gezinsleden kunnen zich hier ook vermaken.
Omdat wij graag willen weten hoeveel kids (en ouders) wij kunnen verwachten zouden wij het fijn vinden wanneer u zich opgeeft via het facebook event. Heeft u geen Facebook? Geen probleem! U bent van harte welkom.
Wij zien u en uw kind(eren) graag op 29 of 30 juni a.s.

Het programma is voor beide dagen gelijk, om het programma te bekijken klikt u hier.

boek2
Nieuw boek voor kinderen met vliegangst!

Met trots presenteren wij het eerste boek over vliegangst speciaal voor kinderen! Het boek geeft op een toegankelijke manier inzicht aan kinderen over de werking van angst en wat je er zelf mee (tegen) kunt doen, daarnaast verschaffen we veel inzicht over de luchtvaart, hoe werkt vliegen en wat kan ik voor en tijdens de vlucht allemaal verwachten. Een aanrader als hulpmiddel voor ouders die niet direct een therapeutisch traject willen inzetten.

81685d22-d215-454c-88df-5497ef5199fc
“Attentie Vlieg-app-gebruikers! Ter verbetering van onze app zijn we benieuwd naar jullie tips en feedback: wat zou je graag terugzien bij een nieuwe update? Welke toevoegingen of veranderingen zouden het gebruik van de app vergemakkelijken? Laat het ons weten door te reageren op dit bericht per mail via info@valk.org “
VALK in tijdschrift Margriet

Vliegangst aanpakken op latere leeftijd? Het kan!
Lees hier het artikel van tijdschrift Margriet editie 19/2017 waarin drs. Imke Grootenhuis; psychotherapeut bij Stichting VALK èn purser bij KLM antwoord geeft op deze vraag.

Lees meer

M19 Vraag van de week vliegangst
Weer een mooi beeld van hoe hardnekkige vliegangst toch aangepakt kan worden! Intermediair interviewt oud cliënt èn Dr. Lucas van Gerwen van Stichting VALK
Lees het hele interview hier
Turbulentietraining 1 juli 2015 (ook voor niet-cliënten!)

Turbulentie, vraag het aan iedereen die vliegt en de meest gehoorde reactie is: “Heel onplezierig dat gehobbel en geschud!”
Heeft u moeite met turbulentie en ervaart u het niet slechts als onprettig maar voelt u de angst werkelijk opkomen alleen al bij de gedachte eraan? Dan is de turbulentietraining echt iets voor u!
Op 1 juli a.s. zal de volgende trainingsdag plaatsvinden, waarbij uitvoerig de verschillende vormen van turbulentie en ook een stuk aerodynamica om meer inzicht in turbulentie te krijgen aan bod zullen komen.
Hoe anticipireren vliegers eigenlijk op turbulentie en kan dat wel?
Wat zijn crosswindlandingen, en hoe werkt het evenwichtsorgaan?
Allemaal vragen waarop u een antwoord zult krijgen!
Naast het behandelen van deze onderwerpen zullen we ook een aantal oefeningen uit de cognitieve therapie gebruiken om u voor uw komende vluchten goed voor te bereiden.
De middag vindt plaats bij Stichting VALK in Leiden, duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur en de kosten bedragen € 150 voor niet cliënten en € 100,- voor cliënten. Aanmelden? Stuur een mail naar info@valk.org

Turbulentietraining VALK

Keurmerk KiBG

Keurmerk Kwaliteit in de Basis GGZ toegekend aan Stichting VALK. Stichting Kwaliteit in Basis GGZ gelooft dat de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) in Nederland van goed naar beter kan. Wij geloven in de kracht van verbinding en in de kracht van inzicht, herkenning en erkenning om in gezamenlijk dialoog te blijven werken aan kwaliteit en doelmatigheid.

Lees meer →

Vliegangstweekend Aviodrome 30 en 31 mei 2015

Ben of ken jij iemand die op zoek is naar een passende vliegangstbehandeling? Maar weet je nog niet helemaal of Stichting VALK iets voor jou is? Kom dan naar het 12e jaarlijkse Vliegangstweekend in het Aviodrome in Lelystad. Toegang tot de workshops is gratis. Samen pakken we je ‪#‎vliegangst‬ aan! Het programma ziet er op

Lees meer →

Turbulentieworkshop 14 juni 2014

Schrik je als het vliegtuig plotseling begint te schudden tijdens een vliegreis? Op zaterdag 14 juni, verzorgt Stichting VALK een turbulentieworkshop. Deze wordt gegeven door Dr. Lucas van Gerwen. Alle verschillende vormen van turbulentie worden besproken. Tijdens de training zullen we ook samen oefeningen doen om met turbulentie om te leren gaan. De dagen starten om

Lees meer →

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com