Behandeling

Angst: vriend of vijand? Van klacht naar kracht!

Stichting VALK staat sinds 1989 landelijk bekend als erkend vliegangstinstituut dat nauw samenwerkt met KLM, Universiteit Leiden, Schiphol en andere partners. Minder bekend is dat Stichting VALK zich ook in de breedte heeft ontwikkeld tot een gespecialiseerd en effectief angstinstituut. Wij werken met een team van 8 therapeuten; klinisch psychologen, psychotherapeuten en (GZ) psychologen.

VALK is een behandelinstelling met bijna 25 jaar expertise op het gebied van vliegangst en gerelateerde angstklachten zoals: hoogtevrees, claustrofobie, sociale angst en controledrang. In veel gevallen is een kortdurende eerstelijns behandeling voldoende, welke gedeeltelijk vergoed wordt. Indien geïndiceerd is er mogelijkheid tot behandeling en vergoeding in tweedelijns trajecten.

Stichting VALK behandelt:

– vliegangst
– paniekstoornis (met en zonder agorafobie)
– claustrofobie
– hoogtevrees
– sociale fobie
– rijangst en andere specifieke fobieën
– hypochondrische klachten
– dwangklachten
– gegeneraliseerde angststoornis
– PTSS klachten

Angstklachten ontstaan in een levensfase waarin (negatieve) life-events plaatsvinden, door overbelasting en/of door onbehandelde traumatische gebeurtenissen. Aanleg en omgevingsfactoren kunnen tevens een rol spelen.

Onze benadering van angst:

Angst is een normale gezonde emotie. Het is een beschermingsmechanisme waar we niet zonder kunnen. Angst is dus niet raar, gevaarlijk, ongezond of af te leren. Daarom staat leren omgaan met angst en leren accepteren van angst centraal in onze benadering. Wij richten ons niet op symptoombestrijding, maar pakken angst in de kern aan. Vermijding, zowel op gedrag- als gevoelsniveau, houdt de angst bij patiënten jarenlang in stand. In veel gevallen zorgt het er zelfs voor dat de angst generaliseert naar nieuwe situaties.

Wat wij bieden:

In het eerste gesprek (diagnostische fase) inventariseren wij de angst- en aanverwante klachten en worden psychodiagnostische vragenlijsten afgenomen. Aansluitend geven we een individueel behandelvoorstel op maat. Daarin bespreken we wat de behandeling inhoudt en hoe lang deze duurt. Vervolgens start de behandeling. Onze werkwijze is evidence based. We maken onder meer gebruik van de therapievormen: cognitieve gedragstherapie, mindfulness en oplossingsgerichte therapie. De behandeling begint met angstuitleg waardoor de patiënt inzicht krijgt in zijn angst en gemotiveerd is de exposure stap voor stap aan te gaan. Hierdoor wordt de angst direct zichtbaar, voelbaar en daarmee veranderbaar. Deze aanpak is uniek en zeer succesvol